2008. október 15., szerda

Mi az a radai rosebb?

A minap egy beszélgetés során egy kifejezés megragadt a fejembe, mint papíron a cellux. Rengeteg ember használja, mégis fekete lyukként tátong származásának, jelentésének hiánya.

Mi az a radai rosebb?

Megnéztem az interneten, értelmező kéziszótárban és még rengeteg helyen, de sem helyesírásáról, sem értelméről nem kaptam pontos választ (még pontatlant is keveset).
A wordbe akárhogy szeretném beírni, mindig hibásnak írja ki. Most akkor rosebb, vagy rossebb, vagy roseb?

A legvalószínűbb választ az interneten olvastam: A rossebb eredetileg rossz-seb és a himlő után megmaradt ragyára értették!

Ez azért így kicsit sántít (hát még mankó nélkül), mert mondjuk például, hogy: tudja a radai rossebb. Egy seb nem tudhat egyebet, mint vérzeni, elfertőződni, besebesedni, fájni, szóval sebnek lenni. Meg, hogy csinálja a radai rossebb. Egy seb nem tud semmit csinálni ez előbb leírtakon kívül.

Nem maradt más nekem kell megfejtenem a talányt, ami állítólag a tehén után a második legnehezebbJ!

Hol van rada?

Egy National Geographic-os keresővel 6 db Rada nevezetű várost találtam:

Rada, Albania
Rada, Bulgaria
Rada, Nigeria
Rada, Russia
Rada, Spain
Rada, Yemen

Valamennyire szűkült a kör, már csak azt kéne kitalálnom, hogy ha rossebb lennék vajon melyik országban élnék? Ehhez viszont előbb azt kell megtudnom, hogy mi a rossebb az a rossebb (avagy miben rejlik rossebbnek lenni)?

Sokszor mondjuk, hogy csinálja a rossebb, tehát nagy valószínűség szerint ez egy szorgalmas valami. Illetve mondjuk azt is, hogy a rossebb se tudja, tehát akkor nagyon okos lehet, hiszen mindig arra hivatkozunk, hogy ezt még ő sem tudja, vagyis akkor nem buta.
Mondjuk még, hogy a rossebb egyen meg, rossebb vigyen el, bánja a rossebb vagy, hogy a rossebbet sem érdekli.
Tehát akkor összefoglalva: szorgalmas, rendkívül okos, akár egy embert is meg tud enni és el tud vinni, tehát fogni is tud, sok mindent bán, és érdeklődő típus.

Ezek közül a legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy bán! És mint tudjuk a bánok tisztségviselők voltak a középkorban. És ha megnézzük, hogy bánok hol voltak tisztségben, akkor a világos, hogy Magyarország és Horvátország környékén kell keresnünk a Radai rossebbet. Tehát egészen bizonyos, hogy a rossebb itt van európában.
Szűkítsük tovább a kört vigyen el a rossebb és a csinálja meg a rossebb kifejezésekből, hiszen ezekből egyértelműen látszik, hogy a rossebb szállított embereket is (akiket néha meg is evett), illetve asszociálhatunk az emberkereskedelemre is, ami bizony a középkorban a rabszolgák szállításával is járt és ennek a legnépszerűbb eszköze a hajó volt. Tehát a rossebb egy szorgalmas hajós nemzet valamilye volt. Ebből következik, hogy a rossebbnek egyértelműen Spanyolnak kell lennie, mivel a 6-os listánkon ő a legnagyobb hajós nemzet Európában. És milyen érdekes, hogy Rada egy Santanderhez közeli kis, rejtélyes település, ami ráadásul az ott benyúló öböl sarkánál van, ahol ugye biz sok hajó van! Háhá (gúnyos kacaj)!
Na de azt még mindig nem tudjuk, hogy mi a rossebb az a rossebb, hát akkor szedjük össze, hogy mit is tudunk idáig. Valahol az emberkereskedelem környékén kell keresnünk egy nagyon okos élőlényt, ami képes volt az embert szállítani (és néha még meg is enni). Ha embert szállított, akkor viszonylag nagytestű állatnak kellett lennie, mert ugye nem a radai rossebbek visznek embert, tehát egyedül is el kellett bírnia 1 embert, viszont az is tudjuk, hogy szorgalmas volt tehát nem lehetett olyan nagy teste. Például az elefánt, már olyan nagy, hogy nem is szorgalmas, mert inkább lustálkodik. „Lusta mint az embert cipelő elefánt” mondás is erre utal (én mondtam most, tehát mondás). Akkor valószínű, hogy kb ló nagyságú, na de a ló sosem eszik embert. Vagy mégis! Mert hát képzeljük el, hogy mi van akkor, ha a vak ló a szakadékba esik. A szakadékba akár egy ember is beleeshet és ha a vak ló éhes lesz és nincs más, akkor akár az embert is megeheti, és még csak nem is undorító ez számára mert vak (há nem lát semmit érted?)!

Tehát az én tézisem szerint a radai rossebb nem más, mint egy Spanyolországban élő vak ló vagy lovak!

Na és akkor következzék a hipotézis!

Lehetett-e ló bán? Persze, hogy lehetett, hiszen gondoljunk csak Caligulára, aki kinevezte a lovát konzulnak!
Szorgalmas-e egy ló? Ez nem kérdés, hiszen az autók teljesítményét is lóerőben mérik.
Okos-e egy ló? Az idők kezdete óta használunk lovakat, többek között mert rendkívül intelligensek is. Gondoljunk arra, hogy hány filmben szerepeltek lovak Zorrónak is volt lova Luckyn Luke-nak is volt lova (ráadásul az még beszélt is), sőt még Csicsolínának is volt lova, de erről talán a furcsa emberek furcsa szokásai irományomban írnék bővebben.

Bármilyen dolgot is mondunk rossebbel, biztosan 100%-ig beleillik az én tézisembe!

Magam sem hittem volna, hogy az emberek többsége egy Spanyolországban élő vak lovat emleget ennyiszer.

Viszont az okfejtésem közepette felmerült 1-2 kérdés bennem.
Ki a radai rossebb fogja ezt a sok hülyeséget megérteni, amit ide leírtam? Pláne elolvasni ki a radai rossebb fogja, és ki a radai rossebbet érdekli, hogy mi az a radai rossebb? És ha mégis van 1 olyan embernek nevezett valaki, aki képes erről bejegyzést írni az mennyen is a radai rossebbe!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

A rosseb a rossz seb összevonásából keletkezett, a vérbajt jelölte.

És hogy miért radai a rosseb? Valószínűleg Zalában, az egykori Rada település vidékén különösen sokat „rossebeztek”. Rada nagyon régi település, területén már a kilencedik századtól éltek szlávok. Nevét is egy szláv szerzetestől kapta. A falu a török pusztítását követően mintegy száz évre elnéptelenedett. A feljegyzések a XVIII. század elejétől már nem mint Rada, hanem a megkülönböztetés végett Nagyradaként említik a települést, a hozzátartozó telepet pedig Kisradaként. Nagyrada Zalakarostól 10 kilométerre, a Kis-Balaton közelében található.

Axa írta...

Azt a kutya fáját! nem semmi okfejtés volt de Neo ötlete is jó. De végülis tudja a radai rosseb mi a fene is ez! :)

Mardner írta...

Neo Jól tudja!

Egy kis kiegészítés:
Rada településen az 1500-as években a török megszállás alatt a Törökök létrehoztak egy ispotályt, ahol a sebesülteket, és egyéb betegeket kezelték.
Tekintve, hogy a mohamedánoknál meg volt határozva a többnejűség, igen gyakori betegség volt a szifilisz. Tulajdonképpen ez a rosseb.
A törökök pedig a hegyvidéket járva rájöttek, hogy az Olaszrizling "gyógyír" a testi és lelki bajokra.
Így a bort, mint gyógyszert fogyasztották, nem mint alkoholt, mert azt ugye tiltja a Korán.